tiistai 23. toukokuuta 2017

"Ettet eläis enää nimimerkillä" -

Miten Satutuntien dialogeja -runoteos syntyi?

"...
Tämä ei ole satu,
tämä on unelma;
Tämä on todellisuus,
tämä on rohkeutta!
..."
Runosta Kevät

Satutuntien dialogeja (2017) on esikoiskirjani, jonka julkaisin omakustanteisesti Books on Demand -palvelun kautta. Unelma runokirjasta on elänyt jo pitkään. Aloin koota keltaiseen ruutuvihkooni kertyviä runoja Word-dokumenttiin muistaakseni vuonna 2010, kun vasta aloin panostamaan runojen kirjoittamiseen. Runokirjan nimi on ollut tiedossa jo vuosia ja runojen määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Sykäyksen tuumasta toimeen tarttumiselle antoi Maaretta Tukiaisen "Hyvän mielen taidot" - kirja (2016) noin vuosi sitten.


Tunteella ja taidolla

Minä olen pitänyt kirjoittamisesta ala-asteelta lähtien. Kirjoittaminen ja musiikki ovat ne kaksi taiteenlajia, joihin olen jaksanut panostaa, vaikka suoriutumiseni juuri näissä lajeissa ei ole koskaan ollut mitenkään ylivoimaista. Ensimmäisiä runoja kirjottelin päiväkirjaani yläkoulussa. Runot eivät peruskouluaikoinani olleet mitenkään merkittävä osa arkeani, mutta pidin niiden laatimisesta. Siksi ei oikeastaan ole yllättävää, että harrastus vei myöhemmin mennessään.

Säännöllisempi runoilu alkoi vuonna 2009, kun olin muuttanut pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin. Runoni olivat tuolloin pitkälti raskaidenkin tunteiden ja  kokemusten purkamisen keino. Yhden runon kirjoittamiseen meni usein vähintään matka Helsingistä kotipaikkakunnalleni ja takaisin. Yhden runon koostamista varten kokosin usein ruutuvihkoni sivulle suosikkikappaleideni lyriikoiden pätkiä, jotka toimivat inspiraationani. Ajattelin olevani runoilijana varsin taitava, mutta hain vahvistusta julkaisemalla runoja https://rakkausrunot.fi/ -sivustolla nimimerkin (https://rakkausrunot.fi/runoilijat/tahtikuvio) takaa yksi runo kerrallaan.  Vasta jos runoni sai kommentteja, lisäsin sen eräänlaisen Word-muotoiseen runokirja-aihioon. Ystäväpiiristäni olen näyttänyt runojani ennen kirjaprojektin aloittamista vain muutamille.

Helsinki-ajan runovihko






Opiskeluaikoinani ja valmistumiseni jälkeen vuosina 2010-2016 runoja syntyi verkkaiseen tahtiin mutta runsaasti. Kirjoittelin niitä yleensä bussimatkoilla. Tahtini nopeutui alkuaikoihin nähden huomattavasti, ja nykyään yhdellä matkalla syntyy yleensä vähintään yksi runo. Pyrin kirjoittamaan runoni käsin ruutuvihkoon, mutta muutamia on syntynyt kynän puutteessa myös kännykän muistiinpano-sovelluksella. Runot alkavat usein yhdestä mieleen tulevasta lauseesta.

Runoni kumpuavat yleensä kohtaamisista ja tilanteista heräävistä tunteistani ja ajatuksistani. Runoni heijastelevat kokemiani tapahtumia ja tunteita, mutta en aina kirjoita omalla suullani. Olen runoilijana vähän kuin Happoradion Aki Tykki sanoittajana: osa runoistani kertoo omasta elämästäni mutta kuvaan myös läheisteni kohtaamia tilanteita (Kostiainen 2017).  Erityi
sesti runoni heijastavat herkkyyttäni ja empaattisuuttani. Jossakin määrin ne kertovat myös opiskelemastani alasta sosiaalityöstä, koska siinäkin on kyse haastavien ja herkkien tilanteiden kohtaamisesta. Minulla on nykyään vahva luotto taitooni runoilijana, ja voinkin todeta, että Satutuntien dialogeja on tunteiden ja taidon pohjalta syntynyt teos ihmisyyden moninaisista sävyistä.




Runokirjan julkaiseminen osana omaa hyvän mielen taitojen vahvistamisprojektia



Runokirjan julkaisemisen suunniteleminen alkoi konkreettisesti viime kesänä. Pohdiskelin elämääni tuolloin muuton jälkeen paljon muutenkin ja luin Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot -kirjaa. Kirjassa on kuvattu 53 erilaista mielen taitoa, jotka lisäävät mielen joustavuutta. Kirjan 6. taito on Oman potentiaalin hyödyntäminen. Taitoa kuvaavassa luvussa on tehtävä, jossa kootaan käsikarttamaisesti "varantokaavioon" oman toiveen ympärille sen toteuttamista edistäviä asioita. Valitsin omaksi toiveekseni runokirjan julkaisemisen. Siitä se ajatus sitten lähti.






Varantokaavioni supistettu versio
Varantokaaviooni löysivät taionomaisesti piirtävä siskoni ja työkseen muun muassa oikolukuja tekevä ystäväni. Olin myös perehtynyt Books on Demand -palveluun jo joskus aikaisemmin, ja otin sen osaksi kaaviota, koska näin sen realistisimpana vaihtoehtona kirjan julkaisemisessa. En ollut koskaan kertonut sisarelleni runoharrastuksestani, mutta hän suostui kirjan kuvittajaksi varsin mielellään. Oikolukijan löysin ystäväpiiristäni muutaman kieltäytymisen jälkeen. Viimeisen vuoden ajan olen lähinnä odottanut kirjan kuvituksen ja oikoluvun valmistumista, tehnyt korjaukset ja luonut itselleni omat runoilijasivut Facebookiin.

Tukiaisen kirjan hyvän mielen taidoista olen hyödytänyt projektini aikana myös Toivon vaalimista. Kesäkuun alussa saankin vuoden jälkeen avata kirjeen, jonka kirjoitin itselleni onnittelukirjeenä onnistuneesta projektista. Myös kirjassa esitellyt Tahdonvoima-taidot ovat olleet merkittävässä osassa, koska kuluneen vuoden aikana eri vaiheiden odottelu on vaatinut kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Varsinainen kirjan julkaiseminen on puolestaan haavoittuvuuden paljastamista suurimmallaan. Olin lukenut, että laulaja Sannin lyriikat ovat kuin hänen päiväkirjastaan (Vehmas 2015). Sannin rohkeus rohkaisi minua kovasti kuten myös laulaja Iisan Tom of Finland -elokuvasta inspiraationsa saanut "Nimimerkillä"-kappale. Minä halusin tehdä tässä projektissa itseni näkyväksi. En halunnut elää taitoineni enää nimimerkin takana  Harrastukseni onkin tullut kevään aikana yhä näkyvämmäksi ja se on tuonut hymyn huulilleni monta kertaa. Kyllä tähän siis kannatti lähteä!

Loppusilauksen jälkeen
Books on Demand on siinä mielessä hyvä palvelu, että sen kautta sekä e-kirjan että painetun kirjan julkaiseminen on todella edullista. Itse maksoin julkaisemisesta noin 70 euroa. Toisaalta palvelun kautta sain kirjani myyntiin useisiin verkkokirjakauppoihin ja e-kirjakauppoihin ilman, että minun täytyi ottaa itselleni myyntikappaleita. Kirjaani painetaan Saksassa sitä mukaa, kun tilauksia tulee. Käytännössä ajoin kirjani PDF-muotoisena BOD-palveluun, hyödynsin valmista kansimallia ja tilasin sekä e-kirjan että painetun kirjan. Odotin kirjan ilmestymistä ensin painettuna kirjakauppoihin ja sitten e-kirjakauppoihin noin kaksi viikkoa. Kärsivällisyyttä siis tarvitsin myös viime hetkillä.

Nyt kirjani on viimein totta. Itsellänikin on pian oma kappale. Tuntuuhan tämä todella hienolta. Nyt alkaa uudenlainen vaihe, jossa runoni keskustelevat lukijoiden ja muiden tekstien kanssa. Toivottavasti luet kirjani ja kerrot mielipiteesi siitä joko suoraan minulle tai esimerkiksi verkkokauppojen arvostelujen kautta!

Mielenkiintoisia runohetkiä!

Kiitollisena,

Tiia Kokkola
Satutuntien tytär







Lähteet ja viittaukset
Books on Demand. https://www.bod.fi/

Iisa: Nimimerkillä https://open.spotify.com/track/4MfR98AnxRfTgZteiErRPK

Kostiainen, Pasi 2017. Isyys mullisti Aki Tykin elämän – omisti laulun pojalleen: ”Ilon ja ylpeyden tunteet ovat päivittäisiä”. Ilta-Sanomat 5.2.2017. http://www.is.fi/viihde/art-2000005073813.html

Rakkausrunot.fi

Schildt, Saku 2017. Iisa tiedottaa suunnitelmistaan – Tom of Finland -elokuvan inspiroima single julkaistaan ensi viikolla. Soundi 23.1.2017. http://www.soundi.fi/uutiset/iisa-tiedottaa-suunnitelmistaan-tom-of-finland-elokuvan-inspiroima-single-julkaistaan-ensi-viikolla/

Tukiainen, Maaretta 2016. Hyvän mielen taidot. PS-kustannus, Jyväskylä.

Vehmas, Ilona 2015. Laulaja Sanni: Sanoitukset ovat päiväkirjani. Iltalehti 13.2.2015 http://www.iltalehti.fi/popstars/2015021319178463_ps.shtml




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti